Zit je erover te denken om een carrièreswitch te maken? Heb je het al een tijd niet meer naar je zin in je huidige werk/branche/vakgebied? Wil je iets totaal anders gaan doen? Of ben je er tijdens een burn-out achter gekomen dat je eigenlijk helemaal niet blij wordt van je werk? Dan is het tijd om het roer drastisch om te gooien. Tip: solliciteer naar jouw droombaan met een vaardigheden cv.
CARRIÈRESWITCH? 10 TIPS VOOR EEN GOED VAARDIGHEDEN CV
Wil je iets totaal anders gaan doen dan datgene waarin je gedurende jouw loopbaan kennis en ervaring hebt opgedaan? Dan is een overtuigend cv extra belangrijk. Ondanks het gebrek aan (relevante) werkervaring moet jij de selecteur namelijk direct weten te overtuigen van jouw kwaliteiten. Met een vaardigheden cv kun je de selecteur gemakkelijker overtuigen van jouw kwaliteiten, zonder dat hij of zij wordt afgeleid door het gebrek aan concrete werkervaring.
Carrièreswitch
Een tijdje geleden kwam er een dringende hulpvraag binnen van een vrouw van begin 40. Ze had haar droombaan voorbij zien komen in een vacature. Na een lange loopbaan van 21 jaar als secretaresse bij een notariskantoor, wilde ze nu eindelijk gaan doen waar haar hart lag. En dat was werken in een kledingzaak.
Het liefst ging ze aan de slag als manager, omdat ze heeft gemerkt dat ze goed is in coachen en in mensen aansturen. Tijdens haar studie had ze een bijbaan in een kledingzaak, maar dat is al heel wat jaren geleden. Dus wat nu?
Solliciteren zonder werkervaring
Ze had het al een tijdje niet meer naar haar zin in haar oude baan, mede vanwege ingrijpende veranderingen op directieniveau. Maar zie maar eens een nieuwe baan te vinden in een vakgebied waarin je nog geen concrete werkervaring hebt. En dat op je 40e.
Niet makkelijk. Ze besloot onze hulp in te schakelen na een tip die ze kreeg van een goede kennis. Die carrièreswitch ging er komen! Maar eerst nog een goed cv.
Een goed cv maken
Wij gingen voor haar aan de slag. Ze had nog geen cv – die had ze nooit nodig gehad omdat ze destijds van de ene in de andere baan was gerold. Bij het maken van haar cv besloten we daarom in te spelen op haar betrouwbaarheid en loyaliteit.
Dit, samen met haar passie voor mode en het goed kunnen omgaan met mensen, hebben we verwoord in een krachtig geschreven profielschets. Daarnaast lichtten we de vaardigheden waarover ze beschikte uit. We vertaalden deze naar de functie-eisen van de vacature.
Krachtig cv en een overtuigende sollicitatiebrief
De informatie van haar cv verwerkten we in de cv layout van haar keuze. Het resultaat was een overtuigend en krachtig vaardigheden cv dat zeker zou opvallen. Positief natuurlijk 🙂 Ook schreven we een overtuigende sollicitatiebrief die bij haar paste.
Ze trok de stoute schoenen aan, solliciteerde… en werd aangenomen! En dat terwijl ze geen relevante werkervaring had.
Als kers op de taart kreeg ze al na 3 maanden een vast contract aangeboden, omdat ze zo goed presteerde en het bedrijf haar niet meer wilde laten gaan! Met recht een mooi succesverhaal!
Denk jij ook na over een carrièreswitch? Lees dan snel verder…
Waarom een goed cv schrijven zo belangrijk is
Momenteel is de markt weer aantrekkelijk voor werkzoekenden. Bedrijven zitten te springen om goede werknemers en het aantal werklozen is flink gedaald. Toch blijft het een flinke uitdaging om te worden aangenomen voor een functie waarin je nog maar weinig relevante werkervaring hebt.
Wil je een carrièreswitch maken, dan betekent dat vaak dat je nog geen concrete werkervaring hebt op dat gebied. De moeilijkste stap die je dus zult moeten zetten is het overtuigen van de recruiter / selecteur.
Het eerste wat een selecteur van je te zien krijgt, is je cv. Daarmee maak je dus de eerste indruk en die moet dan ook uitstekend zijn. Vooral als je solliciteert naar een functie waarin je nog geen werkervaring hebt. In dit geval kan een vaardigheden cv dé sleutel zijn om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Overtuig de selecteur
Als je de selecteur met je cv weet te overtuigen – ondanks dat je misschien niet de juiste werkervaring hebt – dan heb je de eerste uitdaging overwonnen. En heb je de uitnodiging voor een eerste sollicitatiegesprek binnen? Dan hangt de rest voornamelijk nog af van je persoonlijke presentatie, de ‘gunfactor’ en de overige kandidaten.
Maar… zonder een overtuigend vaardigheden cv kom je al niet eens binnen. Daar hangt nu dus het meeste van af. De rest volgt daarna.
Ben je benieuwd hoe jouw cv op dit gebied scoort? Laat er eens een professional naar kijken kijken door middel van de GRATIS CHECK! Upload je cv en we geven je – geheel vrijblijvend – onze tips en aanbevelingen om van jouw cv een ijzersterk cv te maken voor een ijzersterke onderhandelingspositie. Want jij gaat toch zeker ook voor de beste deal? >> Klik hier voor de gratis cv check!
Waar gaat dit artikel over?
In dit artikel gaan we dieper in op wat belangrijk is bij het opstellen van een goed vaardigheden cv wanneer je een carrièreswitch wilt maken. Dit vraagt namelijk om een nog specifiekere aanpak dan wanneer je solliciteert met heel veel werkervaring op zak.
Om te beginnen laten we zien wat de basis is van een goed cv. Daarna leggen we uit wat het verschil is tussen een vaardigheden cv en een chronologisch cv. En bovendien geven we je waardevolle tips waarmee je zelf een overtuigend cv kunt maken.
Voordat we gaan beginnen: maak voor jezelf helder wat je precies wilt
Allereerst is het heel belangrijk om voor jezelf helder te hebben waar je precies naar op zoek bent in een nieuwe baan. Maak voor jezelf dus helder waar jij blij van wordt en waarvan je gaat stralen.
Als je weet waar jouw passie ligt dan is dat vaak ook hetgeen waar je in uitblinkt en waarover je vol overtuiging kunt praten. En overtuigen is hét wapen dat je zult moeten inzetten om te worden aangenomen. Vooral wanneer je een carrièreswitch wilt maken!
Schrijf tevens op waar jouw kwaliteiten liggen. Stel deze vraag ook aan mensen in jouw directe omgeving en verwerk deze input in een lijstje met vaardigheden.
Het geheim van een goed vaardigheden cv in vogelvlucht
Waar bestaat een goed cv nou eigenlijk uit? Hoe onderscheidt deze zich van een middelmatig of slecht cv? Naast een overzichtelijke en aantrekkelijke layout die toch professioneel genoeg is om als zakelijke correspondentie te dienen, is een sterk en overtuigend geschreven inhoud minstens zo belangrijk. Zo niet nóg belangrijker.
Een goede eerste indruk
Ruim 90% van de cv’s van werkzoekenden ziet er saai en onaantrekkelijk uit: zwarte blokken tekst tegen een witte achtergrond. Zonder opmaak, zonder kleurgebruik en zonder een prikkelende intro of pakkende profielschets.
Het is dus heel belangrijk dat de selecteur aangenaam wordt verrast als hij of zij jouw cv opent. De aandacht van de selecteur moet al direct geprikkeld worden om jouw cv ook daadwerkelijk te gaan lezen.
Interessant feitje: een selecteur beslist al binnen 6 seconden of jouw cv op de stapel ‘ga ik lezen’ of op de stapel ‘direct afwijzen’ belandt. Dat maakt het nog belangrijker om direct de juiste indruk te maken met je cv.
De eerste goede indruk maak je al meteen met een mooie, aantrekkelijke layout, een professionele profielfoto en een overzichtelijke opbouw van de inhoud van je cv.
De aandacht vasthouden
Heb je eenmaal de aandacht te pakken, dan is het zaak dat je de aandacht van de selecteur ook vasthoudt. Je moet ervoor zorgen dat hij of zij de inhoud van je cv gaat lezen. Maar ook dat je hem of haar gemakkelijk door de tekst heen begeleidt.
Dat doe je met een actieve, wervend geschreven tekst en door aanknopingspunten te highlighten die overeenkomen met de punten waarnaar de selecteur op zoek is.
Een pakkende intro
Met een pakkende profielschets als intro van je cv leid je niet alleen je cv in. Je zorgt er ook voor dat de essentie van jou als kandidaat direct helder is voor de selecteur. Heel belangrijk bij het maken van een carrièreswitch. Dit is bovendien dé uitgelezen kans om jezelf te verkopen en de selecteur dieper in je cv te laten duiken. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek.
De basis voor een goed vaardigheden cv: info verzamelen
Om voor jezelf de inhoud van je cv goed helder te krijgen, is het belangrijk dat je allereerst alle informatie verzamelt die van toepassing is. Heb je nog geen cv? Geen probleem, we hebben een handige spreadsheet samengesteld waarin je heel eenvoudig alle benodigde info kunt verwerken.
>> Klik hier om de spreadsheet te downloaden.
Nu je weet welke info je nodig hebt om een goed cv te kunnen maken, is het tijd je cv te gaan inrichten en vormgeven. Hieronder geven we je 10 tips om een goed vaardigheden cv op te stellen. Lees dus snel verder!
TIP 1: Zorg voor een aantrekkelijke layout
Bij de opmaak van je cv is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het geheel netjes, overzichtelijk en toch aantrekkelijk overkomt. Bovendien kun je met een mooie layout al direct het verschil maken en zorgen voor een stapje voor op de andere sollicitanten.
Ben je geen grafisch vormgever, maar wil je wel een mooie en opvallende layout voor je cv? STERKCV heeft een collectie professionele layouts in Word, waarmee je heel eenvoudig zelf aan de slag kunt.
Benieuwd naar onze collectie aantrekkelijke en professionele cv layouts?
>> Klik hier om naar de webshop te gaan.
TIP 2: Zorg voor een professionele profielfoto
Veel cv’s worden nog verstuurd zonder profielfoto, of met een profielfoto die niet geschikt is voor een sollicitatie. En dat terwijl is bewezen dat cv’s voorzien van een profielfoto beter opvallen en langer in het geheugen blijven van de selecteurs dan cv’s zonder profielfoto.
TIP 3: Vermeld alleen informatie die relevant is
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat een selecteur weet wie de persoon achter het cv is en hoe hij of zij jou kan bereiken. Oftewel: begin je cv altijd met je NAW-gegevens (of maak deze in ieder geval duidelijk zichtbaar in je cv).
Hierbij gaat het om de contactgegevens die relevant zijn, zoals je naam, adres, telefoonnummer en het e-mailadres waarop je te bereiken bent.
Welk geslacht je hebt (dit blijkt vaak al uit je profielfoto), wat je nationaliteit is, of je gehuwd bent of niet en of je kinderen hebt: deze zaken zijn niet belangrijk voor de selecteur en hoef je dus niet in je cv te vermelden. En nee, óók je bsn-nummer hoort niet thuis op je cv.
Informatie over je werkverleden ouder dan 10 jaar hoef je niet meer volledig uit te schrijven. Enkel het benoemen van de periode, de functie en de naam van het bedrijf volstaat.
TIP 4: Begin je cv met een pakkende pitch / profielschets
Wat vaak wordt vergeten is de profielschets of pitch op een cv. De meeste cv’s beginnen met de NAW-gegevens en gaan vervolgens verder met de werkervaring. Daarna komen vaak nog wat vaardigheden en hobby’s en dan houdt het wel op.
Een goed cv kan niet zonder een pakkende profielschets. Deze dient als introductie van je cv: het geeft kort en bondig weer wat jij voor de werkgever kunt betekenen en waarom ze jou moeten hebben. Heb je nog geen concrete werkervaring voor de functie waarop je solliciteert? Dan is het schrijven van een goede profielschets nóg belangrijker.
Een grote fout die veel mensen maken bij het schrijven van de profielschets is het gebruik van zogenaamde ‘holle termen’. Dit zijn termen als ‘flexibel’, ‘teamplayer’ en ‘stressbestendig’. Omdat deze termen in bijna ieder cv wel voorkomen, hebben ze hun waarde verloren.
Het is daarom belangrijk om in je profielschets unieke woorden te gebruiken die bij jou passen en om die woorden door middel van voorbeelden lading te geven. Zorg er daarbij voor dat je actief en vanuit de eerste persoon enkelvoud schrijft. Probeer ook in te spelen op de kwaliteiten die in de vacature worden gevraagd (gebruik bijvoorbeeld synoniemen) en vertaal deze naar jouw eigen kwaliteiten.
Op die manier onderscheid je je alleen al met je profielschets direct van de concurrentie. Bovendien is de kans hiermee groter dat de selecteur jouw cv toch op de stapel ‘mogelijke kandidaat’ legt, omdat je hem of haar al in je intro nieuwsgierig hebt gemaakt en wellicht hebt weten te overtuigen.
TIP 5: Maak van je cv een vaardigheden cv
De meeste cv’s worden chronologisch – of beter gezegd: anti-chronologisch – opgebouwd. Dat wil zeggen dat je met je laatste, meest recente werkervaring begint en eindigt met de baan die je als eerste had. Idem voor je opleidingen.
Solliciteer je echter naar een functie waarin je nog maar weinig tot geen concrete werkervaring hebt, dan zul je het anders moeten aanpakken. Een vaardigheden cv kan dan een uitkomst zijn.
Vaardigheden en competenties
Bij een vaardigheden cv ga je niet uit van de tijdvolgorde van je werkervaring en opleidingen, maar ga je uit van jouw vaardigheden en competenties. Hieruit bouw je je cv op.
Je gaat hierbij dieper in op de verschillende onderdelen en laat juist informatie weg die afleidt van de kern.
In plaats van je werkervaring te benoemen (die je in dit geval niet hebt), ga je uitgebreider in op jouw vaardigheden en competenties. Door voorbeelden en situaties te benoemen waarin je die vaardigheden hebt verkregen, maak je concreet dat je op dit gebied wel degelijk kennis en ervaring hebt opgedaan.
Heel belangrijk – vooral bij een vaardigheden cv – is het duidelijk vermelden van je vaardigheden en competenties. Zet deze op de eerste pagina, zodat de selecteur direct kan zien op welk gebied jouw expertise ligt.
Hierbij gaat het om de zogenaamde ‘harde’ competenties die je hebt opgedaan door middel van opleidingen en/of werkervaring. De ‘zachte’ competenties of persoonlijke eigenschappen (of je een mensenmens bent, je communicatief vaardig bent etc.) vallen hier niet onder; deze kun je verwerken in je profielschets.
Opleidingen
Bij je opleidingen noem je niet alleen de naam van de opleiding, maar vermeld je ook je vakkenpakketten, specialisaties en het onderwerp van je scriptie.
Daarnaast is een selecteur altijd geïnteresseerd in eventuele aanvullende cursussen en trainingen die je hebt gevolgd. Vermeld ook altijd het niveau van je opleidingen (Mbo, Hbo, etc.) en of je het diploma hebt behaald. Hieruit maakt hij of zij op welk werk- en denkniveau je hebt.
Prestaties en resultaten
Heel belangrijk bij een vaardigheden cv is het vermelden van prestaties en resultaten die je hebt bereikt. Denk hierbij aan publicaties waaraan je hebt bijgedragen, resultaten die je hebt bereikt met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, kennis en kunde vanuit hobby’s die je succesvol hebt kunnen inzetten in je vrienden- en kennissenkring, etc.
Tot slot kun je wellicht uit de werkervaring die je in andere banen hebt opgedaan bepaalde werkzaamheden en rollen uitlichten die – hetzij in een ander vakgebied of andere context – overeenkomen met de functie-eisen die in de vacature worden gesteld.
TIP 6: Vermijd grote blokken tekst
Een ‘afknapper’ op cv’s zijn grote blokken tekst – dit werpt direct al een drempel en blokkade op voor de selecteur om verder te lezen. Ga jezelf maar eens na: als in deze blog de witregels zouden zijn weggelaten, dan was je al niet zover gekomen met lezen en was je eerder al afgehaakt.
TIP 7: Verstuur je vaardigheden cv zonder fouten
Een cliché maar toch heel belangrijk om te vermelden: spel-, taal- en stijlfouten zijn not done in een cv. Zorg er dus altijd voor dat je je cv door iemand anders laat doorlezen om fouten te voorkomen. Het liefst door iemand die goed is in spelling en grammatica.
Zorg er ook voor dat de opmaak van je cv (layout, lettertypen, indeling) niet verspringt wanneer de lezer hem opent. Dit voorkom je door je cv altijd als PDF te versturen. En zorg er ook voor dat je jouw cv vanuit een professioneel e-mailadres verstuurt! En nee, jeweettoch@hotmail.com is niet professioneel 😉
TIP 8: Geef je vaardigheden cv een pakkende naam
Je kunt je cv opslaan als ‘cv van Jan Janssen’. Je kunt hier echter al direct het onderscheid maken door je cv een pakkende naam mee te geven, zoals ‘CV Jan Janssen | accountant met ruim 20 jaar ervaring’. Dit valt al direct op.
TIP 9: Schrijf een overtuigende motivatiebrief
Bij een carrièreswitch zul je net iets meer moeite moeten doen om een selecteur te overtuigen van jouw kwaliteiten. Een motivatiebrief is hiervoor hét middel bij uitstek.
In een motivatiebrief verwoord je overtuigend en krachtig wat jouw drijfveren zijn waarom je deze stap wilt gaan maken, op welke gebieden (die van toepassing zijn op de vacature) je uitblinkt en waarom je juist voor deze vacature bij dit bedrijf gaat.
Ook hier geldt weer: schrijf overtuigend, authentiek en vanuit de eerste persoon enkelvoud. Een goede motivatiebrief kan ook hier weer zeker het verschil maken.
TIP 10: Update je LinkedIn profiel
Last but not least: vergeet ook je LinkedIn profiel niet te updaten! Grote kans dat een selecteur hier ook nog even naar kijkt als hij of zij de intentie heeft je uit te nodigen voor een eerste gesprek. Een professioneel ingericht LinkedIn profiel kan net dat laatste beetje twijfel wegnemen bij de selecteur.
Tot slot..
Hopelijk heeft dit artikel jou kunnen motiveren om aan de slag te gaan met het maken van een goed vaardigheden cv. Met als doel dat jij wordt aangenomen voor jouw droombaan!
Heel veel succes en als je nog toevoegingen hebt, laat het ons zeker weten door hieronder een reactie achter te laten! En delen via social media waarderen we zeer 🙂
Succes!
Lees ook: 7 tips om een cv te maken waarmee je de beste deal scoort.
Uit privacy overwegingen zijn enkele gegevens in dit verhaal wat aangepast.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!