Als je gaat solliciteren en je wilt zeker weten dat je het maximale uit je sollicitatie haalt, dan is een sterk cv hiervoor een van de belangrijkste tools. Met je cv kun je jezelf ijzersterk profileren – maar dan moet je wel een een ijzersterk cv hebben. Hoe maak je een cv waarmee je jezelf van je allerbeste kant laat zien? Lees snel verder!
HOE MAAK JE EEN CV WAARMEE JE DE BESTE DEAL SCOORT? 7 TIPS!
Goed nieuws voor werkzoekenden: de werkloosheidscijfers dalen. We gaan weer van een werkgeversmarkt naar een werknemersmarkt. Als werkzoekende is de kans dus weer toegenomen dat je binnen korte tijd een (nieuwe) baan hebt.
Maar als het goed is wil je niet zomaar ‘een baan’. Nee, je wilt natuurlijk dé allerleukste baan voor jou. En daarvoor zul je dus toch nog vaak wat (extra) moeite moeten doen. Bovendien: bij een werknemersmarkt durven mensen vaak eerder een vervolgstap in hun carrière te maken. Hierdoor blijft de concurrentie op de leuke en interessante banen dus bestaan.
Je cv is het eerste wat een werkgever of recruiter te zien krijgt en waarmee jij je van je beste kant kunt laten zien. Je cv is dus ook dé tool om jezelf zo mee te profileren, dat je een sterke onderhandelingspositie hebt om voor jezelf de allerbeste deal te scoren. Maar hoe maak je een cv waarmee je alles uit je sollicitatie haalt? In deze blog geven we je 7 tips als antwoord op deze vraag. Zo scoor jij straks ook de allerbeste deal voor jezelf!
Haal meer uit je sollicitatie met een ijzersterk cv
Het feit dat het de goede kant op gaat met de werkloosheid betekent helaas ook nog niet dat je bij je sollicitatie zomaar wegkomt met een middelmatig of een saai cv. Om de kansen op jouw droombaan te vergroten blijft het nog steeds belangrijk om alles uit je sollicitatie te halen. Met een ijzersterk cv weet je zeker dat je jezelf van je allerbeste kant laat zien. Op die manier kun je nóg meer uit je sollicitatie halen.
Versterk je onderhandelingspositie
Ook al is de markt een werknemersmarkt, ga er nooit vanuit dat een bedrijf direct al zijn beste kaarten voor je zal inzetten. Je versterkt je onderhandelingspositie door jezelf direct al als dé perfecte kandidaat te positioneren. Eén van de belangrijkste middelen hierbij is je curriculum vitae. Hoe maak je een cv waarmee je jezelf zo optimaal mogelijk profileert?
Let er bij het maken van je cv op dat de essentie van jou als kandidaat in één oogopslag helder is. Het moet voor een werkgever direct duidelijk zijn wat jouw sterke kanten zijn en waarom hij niet zonder je kan. Wanneer je dit op de juiste manier kunt verwoorden en kunt laten zien in je cv, heb je een hele sterke onderhandelingspositie te pakken. Hiermee is de kans groot dat je voor jezelf de beste deal met je toekomstige werkgever kunt scoren.
Hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden
Denk bijvoorbeeld aan een hoger salaris, nog betere (secundaire) arbeidsvoorwaarden en interessante doorgroeimogelijkheden voor de toekomst. Een werkgever moet namelijk wel het gevoel krijgen dat je de moeite waard bent om in te investeren. Het moet dus niet zo zijn dat ze (voorlopig) maar genoegen met je nemen omdat er nog niemand beters voorbij is gekomen.
In dat geval sta je binnen de kortste keren weer op straat. Zeker wanneer er iemand voorbij komt die beter past in de functie en binnen het bedrijf. Maar hoe maak je een cv waarmee je laat zien dat je de beste kandidaat bent voor de betreffende vacature? Lees snel verder!
Carrièreswitch maken? Bereik je droombaan met je cv
Ook voor carrièreswitchers is het goed nieuws dat de arbeidsmarkt aantrekt en dat er dus minder werklozen op zoek zijn naar een baan. Vergeet echter niet dat bij een werknemersmarkt meer mensen vanuit een bestaande baan durven te solliciteren naar een andere baan.
En het blijft natuurlijk moeilijk om te solliciteren naar die ene droombaan waarvoor je nog geen concrete opleiding en/of werkervaring hebt. Onmogelijk? Nee hoor, zeker niet! Lees verder voor onze tips om een ijzersterk cv te maken. Zelfs die droombaan is na het lezen van deze tips ineens niet meer zo onbereikbaar!
Hoe maak je een cv waarmee je scoort? Lees snel verder voor onze 7 tips!
1. Onderscheid jezelf met een aantrekkelijke en overzichtelijke cv layout
De meeste bedrijven krijgen bij een openstaande vacature nog steeds cv’s binnen die standaard zijn opgemaakt op een wit A4-tje met zwarte tekst. Bovendien vaak ook nog zonder dat er gebruik is gemaakt van enige vormgeving. Voor een werkgever is het vervolgens een pittige job om de perfecte kandidaat te vinden.
De meeste curricula vitae laten namelijk niet in één oogopslag het beste zien van de betreffende kandidaten. En dan is het de vraag of ze de vacature wellicht nog langer open laten staan tot de perfecte kandidaat toch nog voorbij komt. Of misschien probeert een werkgever het nog eens via een ander kanaal, op zoek naar iemand die de werkgever wel direct kan overtuigen.
Maak het jouw potentiële nieuwe werkgever(s) daarom gemakkelijk en zorg dat jouw curriculum vitae er al bij de eerste aanblik positief uitspringt. Hoe maak je een cv layout die eruit springt, ook als je zelf niet zo grafisch bent aangelegd? Kijk dan onder andere eens bij onze cv templates. Download heel eenvoudig en snel een professionele layout die bij je past en ga direct aan de slag. Op deze manier onderscheid je jezelf zeker van de andere sollicitanten!
2. Geef je cv een gezicht met een professionele profielfoto
Met een profielfoto op je cv maak je je curriculum vitae persoonlijker. Je cv krijgt voor de recruiter of werkgever letterlijk een gezicht en zo zorg je ervoor dat ze je beter herinneren. Maar ga wel voor een passende, professionele foto. Dus geen party picture, vakantiefoto of charmante selfie die weinig tot de verbeelding overlaat. En zorg voor een rustige achtergrond op je profielfoto.
Denk je dat een foto om wat voor reden dan ook in je nadeel werkt? Een recruiter of werkgever kijkt toch wel naar je digitale footprint; het internet kent wat dat betreft geen geheimen meer.
3. Laat in één oogopslag zien wat jij een werkgever te bieden hebt
Wist je dat een selecteur binnen 6 seconden beslist of jouw cv op de stapel ‘potentiële kandidaat’ of ‘afwijzen’ belandt? Het is dus heel belangrijk om de essentie van jou als kandidaat direct helder te laten zijn. Want als het de lezer teveel moeite kost om te zien wat jij te bieden hebt, dan haakt hij af en loop je vervolgens de kans mis uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.
Of je wordt wel uitgenodigd, maar je hebt jezelf al direct minder goed gepositioneerd. Hierdoor is je onderhandelingspositie niet zo goed als deze zou kunnen zijn. En dat vermindert de kans op de allerbeste deal!
Hoe maak je een cv dat de essentie van jou als kandidaat direct laat zien? Misschien ben je al op de goede weg en hoef je alleen nog maar wat puntjes op de i te zetten.
Ben je benieuwd hoe jouw cv op dit gebied scoort? Laat er eens een professional naar kijken kijken door middel van de GRATIS CHECK! Upload je cv en we geven je – geheel vrijblijvend – onze tips en aanbevelingen om van jouw cv een ijzersterk cv te maken voor een ijzersterke onderhandelingspositie. Want jij gaat toch zeker ook voor de beste deal? >> Klik hier voor de gratis cv check!
4. Prikkel de lezer met een pakkende profielschets
Hoe maak je een cv dat direct de aandacht van de lezer te pakken heeft? Onze tip: begin je curriculum vitae met een korte introductie over jezelf. Met een pakkende tekst waarin je laat zien waarom jij geschikt bent voor de vacature, heb je zeker de aandacht van de recruiter of werkgever te pakken. De kans is dan groter dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Een pakkende profielschets is wervend geschreven en zorgt er bovendien voor dat direct duidelijk is waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de baan. Het nodigt de lezer vervolgens uit om verder te lezen. Vermijd hierbij clichés en geef lading aan jouw kernwaarden. Woorden als ‘teamplayer’ en ‘flexibel’ zijn zo vaak gebruikt in cv’s dat ze ‘holle termen’ zijn geworden die hun waarde hebben verloren. Gebruik dus unieke woorden, leg uit wat je bedoelt of geef er met voorbeelden lading aan. Wil je serieus kans maken op die droombaan, zorg dan dat je je profielschets op orde hebt.
5. Houd de aandacht van de lezer vast
Heb je eenmaal de aandacht van de lezer te pakken, dan is het vervolgens noodzaak deze ook vast te houden. Dat doe je onder andere door je curriculum vitae in te delen op basis van relevantie en door rust en overzicht te creëren. Daarnaast is het belangrijk dat je actief schrijft en dat je dat in de eerste persoon enkelvoud doet. Teksten die zijn geschreven in de lijdende (passieve) vorm komen vaak saai, zakelijk en onpersoonlijk over. Door actieve zinnen te gebruiken houd je de aandacht van de lezer beter vast. Door actieve werkwoordsvormen te gebruiken kom je overtuigend over. Benoem je daar ook resultaten bij, dan laat je een werkgever echt zien wat jouw meerwaarde is. In een curriculum vitae vertel je bovendien iets over jezelf. Schrijf daarom in de eerste persoon enkelvoud. Hiermee houd je het persoonlijk en zorg je voor toegankelijkheid.
Een cv maken doe je niet dagelijks (wij wel 😉 ) en het is dus begrijpelijk als dit je niet gemakkelijk afgaat. STERKCV is gespecialiseerd in het schrijven van heldere en pakkende teksten. Wil je serieus kans maken op jouw droombaan en je onderhandelingspositie versterken? Dan is het zeker de investering waard om je curriculum vitae inhoudelijk te laten herschrijven door een professional.
6. Verstuur je curriculum vitae zonder spel-, stijl- en taalfouten!
Fouten in je curriculum vitae zijn een echte ‘no-go’. Een simpel spelfoutje kan er bovendien al toe leiden dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Vooral wanneer de selecteur hier gevoelig voor is. Of het zorgt ervoor dat jouw onderhandelingspositie direct al minder sterk is. Als je je cv verstuurt met een foutje erin, dan kan dat overkomen als onnauwkeurigheid en dat is waar de meeste bedrijven nou juist niet naar op zoek zijn. Laat je cv daarom altijd nalezen door iemand die goed is in spelling. Controleer daarbij niet alleen op taalfouten, maar ook op stijlfouten en interpunctie.
7. Sla je cv op met een pakkende titel
Kies tot slot ook een goede bestandsnaam voor je cv. Sla je cv op met een pakkende titel (inclusief je naam) die in één zin weergeeft wat je het bedrijf te bieden hebt. Dit staat interessanter dan ‘cv van Jan’. Verstuur je cv overigens altijd als PDF. Zo weet je zeker dat de opmaak op iedere computer hetzelfde blijft. En tot slot, last but not least: gebruik een representatief e-mailadres waarmee je je cv verstuurt! jeweettoch@hotmail.com komt niet professioneel over. Zorg dus dat je een net e-mailadres vermeldt in je cv – en verstuur je cv daar ook mee.
BONUSTIP: Update je LinkedIn profiel
Je LinkedIn profiel is je online zakelijke visitekaartje. De kans is groot dat de recruiter of selecteur hier ook nog even naar kijkt. Zorg er dus voor dat je LinkedIn profiel er netjes en professioneel uitziet en dat deze up to date is!
Heb je zelf nog een tip als antwoord op de vraag ‘Hoe maak je een cv?’ Vermeld het hieronder in de comments. En delen op social media waarderen we natuurlijk enorm 🙂
Lees ook onze blog met het succesverhaal over het maken van een carrièreswitch en hoe een vaardigheden cv hierbij het verschil kan maken.
Wil je ook een goed cv maken waarmee je jezelf sterk profileert en waarmee je je onderhandelingspositie versterkt?
Download hier de 30 beste tips voor een ijzersterk cv!
Een goede profielschets is inderdaad belangrijk. Ik merk ook in mijn omgeving dat men het lastig vind om na een lange tijd weer te solliciteren. Jezelf goed in de markt zetten blijft een uitdaging voor iedereen. Ik ga de tips doorsturen, bedankt!
Inderdaad, dat is ook zeker niet makkelijk. Het is niet iets dat je dagelijks doet. Veel succes en bedankt voor je reactie!